معرفی سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران
در سال 1342 همزمان با اجرای قانون اصلاحات ارضی به منظورتوسعه، هدایت، حمایت و نظارت بر تعاونیهای روستایی سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران به صورت شرکت سهامی دولتی( 2/78 درصد سهم دولت و 21/8 درصد سهم تعاونیهای روستایی و کشاورزی) برای مدت نامحدود با سرمایه اولیه 1341 میلیون ریال منقسم به یکصد وسی و چهارهزار و یکصد سهم ده هزار ریالی به وجودآمدکه اساسنامه آن در نوزدهم اسفند ماه1348 به صورت یک قانون به تصویب رسید. با توجه به مفاد ومواد اساسنامه قانونی، وظیفه توسعه روستایی وبخش کشاورزی از طریق تعاونیها و تشکلها بر عهده این سازمان قرار گرفته است.
هدف اصلی از تأسیس این سازمان تأمین موجبات پیشرفت، گسترش و تقویت تعاون و توسعه عملیات اقتصادی، بازاریابی، بازرگانی وخدمات تعاونی در روستاها بوده است. از نگاهی دیگرتشکیل سازمان مرکزی و شرکتهای تعاونی روستایی را می توان پاسخی به خلأمدیریتی ایجادشده درجامعه روستایی وکشاورزی ایران پس ازبرچیده شدن نظام ارباب رعیتی بر اثراجرای قانون اصلاحات ارضی دانست. دریک تقسیمبندی کلی، اهم وظایف سازمان تعاون روستایی به دو گروه وظایف حاکمیتی(شامل وظایف سیاستگذاری،هدایتی، حمایتی و نظارتی) و وظایف تصدی گری (واگذار شده به شبکه تعاونی های تحت نظارت) تقسیم می شود.
معرفی سازمان تعاون روستایی استان یزد
در حال حاضر سازمان تعاون روستایی استان یزد توسط 2 معاونت، 5 اداره ستادی (خدمات فنی و کشاورزی، آموزش، حسابرسی، بازرگانی، امور عمومی)، 9 واحد ستادی(نمایندگی ولی فقیه، برنامه ریزی، امور مالی، حقوقی، حراست، آمار و خدمات کامپیوتر، امور تشکل های کشاورزی، نظام های بهره برداری و روابط عمومی) و 7 اداره در شهرستانهای ابرکوه، اردکان، بافق، تفت، خاتم، مهریز و یزد و 2 نمایندگی در شهرستان های میبد و بهاباد با در اختیار داشتن 56 نفر نیروی انسانی شاغل اهداف و وظایف خود را در اقصی نقاط روستایی در گستره استان پیگیری می نماید. شایان ذکر است سازمان تعاون روستائی استان یزد در شهرستان اشکذر فاقد اداره مستقل بوده و خدمات سازمان از طریق اداره تعاون روستایی شهرستان یزد ارائه می گردد.
برنامه ها و فعالیت های بلند مدت مجموعه سازمان: